Opbaren thuis of in een rouwcentrum

Na het overlijden wordt de overledene opgebaard. Opbaren kan – in de meeste gevallen – thuis of in een rouwcentrum. UitvaartHuijs Van Dommelen adviseert u over de mogelijkheden en zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes wordt geregeld.

Thuis opbaren

Regelmatig wordt gekozen voor het thuis opbaren van de overledene. Wanneer u hiervoor kiest, adviseren wij u over de ruimte waarin thuis opgebaard gaat worden en over de middelen die hiervoor ingezet moeten of kunnen worden, zoals koeling, airco en een kamerscherm. Het voordeel van thuis opbaren is de onbeperkte mogelijkheid tot afscheid nemen. U kunt immers op ieder moment naar de overledene. Een mogelijk nadeel is dat er thuis vaak meer bezoek komt, wat soms redelijk hectisch kan zijn. Bij thuis opbaren wordt de overledene in de regel ook thuis verzorgd.

Opbaren in een rouwcentrum

Wanneer u kiest voor opbaren in een rouwcentrum wordt uw dierbare naar dit rouwcentrum gebracht en meestal ook daar verzorgd. UitvaartHuijs Van Dommelen beschikt in Drunen over een eigen rouwcentrum waar de overledene kan worden opgebaard. In dit rouwcentrum wordt een overledene opgebaard in een kamer en blijft daar ook tot de uitvaart. UitvaartHuijs van Dommelen heeft, in tegenstelling tot vele andere rouwcentra, geen centrale koeling. Hierdoor hoeft een overledene niet verplaatst te worden voor een rouwbezoek. Dit geeft veel meer rust.

Verzorgen van de overledene

Na het overlijden vindt de verzorging van het opgebaard lichaam plaats. Als nabestaande kunt u ervoor kiezen om hierbij aanwezig te zijn of te helpen. Dit geeft achteraf vaak veel troost. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een ‘gewone’ verzorging waarna het opgebaard lichaam gekoeld wordt. Ook bestaat de mogelijkheid van ’tijdelijke balseming’. Het voordeel hiervan is dat het opgebaard lichaam niet gekoeld hoeft te worden, de omgevingstemperatuur aanneemt en dus minder koud aanvoelt. Nadeel is dat de behandeling redelijk ingrijpend is. Toch kan deze behandeling bij thuis opbaren door ons ook thuis worden uitgevoerd.

Wij ondersteunen u graag

Bij Uitvaarthuijs van Dommelen kunt u terecht voor een vrijblijvend gesprek over het opbaren. We bespreken alle mogelijkheden voor opbaren en geven antwoord op al uw vragen. We ondersteunen u op basis van uw wensen.